Termografera villan


Varför termografera villan?

För att få en förståelse om hur väl huset är isolerat och hitta "hål". Jag ville se om det fanns problem i väggarna utan att öppna upp dem. Tyvärr ska jag erkänna att jag inte hittade några problem i väggarna, men det berodde nog inte på att termografering inte fungerar, utan att huset är väldigt välbyggt. Visste redan att det inte är det mest isolerade villan på gatan, men var ändå intresserad att se om det fanns några speciella punkter som läkte extra mycket på.

Vad heter det?

Så det var bara att använda Google. Men vad söker man? Teromofotografering, thermofotografering, termografering, thermografering, termografi, thermografi eller heter det något annat? Bara att börja:
 • termofotografering, 34.000 träffar
 • thermofotografering, 16.000 träffar,sökmotorn föreslår att jag ska söka på termofotofrafering
 • termofoto, 66.000 träffar
 • thermofoto, 10.000 träffar
 • termografering, 524.000 träffar
 • thermografering, 7.000 träffar, sökmotorn föreslår att jag ska söka termografering
 • thermography,  25 270 000 000 träffar, men då var det inte svenska träffar.
 • termografi, 450.000 träffar.
 • thermografi, 163.000 träffar, sökmotorn föreslår att jag ska använda termografi.
Som sagt, det är lite klurigt att välja rätt ord när man letar på Internet.

Köpa, hyra eller vad?

Hade en plan, kanske skulle jag börja sälja tjänsten själv, vore kul att ha en kamera trots allt. Började med att försöka lista ut vad en kamera kostade, bara det var en rolig övning, hittade kameror i alla prisklasser över 10.000kr, men då fick man även gå en kurs på 1-3 dagar. För mig var det inte ett alternativ att köpa en termokamera.  Man kan alltid hyra en kamera, men valde att ej heller göra det. Allt skrivande om kurs fick mig att leta vidare efter någon som kunde sköta den åt mig. Fann att det fanns certifierade termografer, dvs det har gått en längre variant av den ovannämnda "fotografering med termokamera"-kurs, men framför allt har varit ute på flera uppdrag och skaffat sig erfarenhet. Letade runt och fann en som jag kunde kommunicera med och som hade rätt pris för den produkt jag sökte. 
Mitt råd är att hitta någon som du kan kommunicera med istället för att bara titta på priset. Som med alla entreprenörer så varierar priserna enormt även inom denna bransch så det går inte att undvika att titta på priset oxå. 
Det var augusti och jag försökte beställa tjänsten, men det blev ett NEJ! Inte riktigt nej, fick återkomma senare när vädret lämpade sig för termografering, dvs under vintern när det var kallt.
En lång väntan på att temperaturen skulle sjunka blev det.
 
Jag köpte inte tjänsten "Energideklaration", då jag inte såg något behov av att uppdatera den som hade gjorts ett år tidigare av säljaren, utan bara fotografering med rundvandring. Finns även ett mellanting där energikonsulten tar fram ett lite häfte (pdf-fil) där alla problem är beskrivna. Men som sagt, jag köpte bara rundvandring med fotografier, utan rapport.

När kan man termografera?
Tillslut infann sig december och jag bokade en tid med energikonsulenten. En kall vinterdag med mängder av snö och -6oC, gick vi runt och termograferade. 
Om -6oC är tillräckligt kallt kan jag inte svara på, litar helt på den entreprenör jag använde. Men vad jag har förstått så blir bilderna bättre om det är riktigt kallt ut och gärna blåser ordentligt.

Information på bilderna

Bilden till höger nedan, ett montage, där jag klippt in termografiet i en vanlig bild, bara för att ge en förståelse för var bilderna är tagna.
Så här tolkar jag jag bilderna:
 • *-6.0 temperaturen i siktet.
 • FLIR--märket på kameran.
 • -40 <färgskala> -5--hur man ska tolka färgerna till en temperatur.

Utomhus

Tegelytan på huset är -6oC, fönstrets yta är -5oC, himlen är extremt kall, eftersom det inte sker någon reflektion. Väggen har en jämn färg, detta tolkar jag som att det inte finns specifika punkter som det läcker värme, dvs väggen har inga punkter som är sämre eller bättre, sett från utsidan.

Inomhus

När vi fortsatte på inomhus resultatet de samma, med ett par undantag.

Bytte ett fönster under sommaren, nedan ser ni resultatet:
 

Båda bilderna är samma isoleringsmiss under fönstret. Lite fascinerande att att bilderna ser så olika ut. Gissar att kameran är känslig för vilken vinkel man håller den i, så det lönar sig att ha en person som kan sköta kameran, man får bättre bilder. Man måste termografera vinkelrätt mot objektet för att få tydliga resultat är den slutsats jag drar. Tittar man  ännu närmare så ser man att de är rätt lika, och det finns ett problem under fönstret. "Hålet" under fönstret är 3oC, inomhustemperaturen är 18oC, yttertemperaturen är minus 6oC (tidigare utomhusbild) och ramen runt fönstret kyls till 3oC. 
Jag visste redan att det var ett hål här, kände tidigt under vintern att det drog kallt.Fortsatt undersökning avslöjade klassiska problemområdet, hörnen. Nedanstående bild är tagen på hörnet ovanför "-5" på utomhusbilden, tyvärr är texten i vägen på den, men ser ingen antydning på att det skulle vara ett köldhål där i ytterväggen.

När vi undersöker hörnet närmare så konstaterar vi att kylan kommer från källaren. Även detta kände man när man var i köket, då golvet alltid var väldigt kallt när det är kallt ute. Hoppas att det blir bättre i år, har satt socklar runt om i köket. Hoppas att det stoppar luftflödet och att vi slipper golvdraget.

Alternativ till termografering

Om man tycker det är för dyrt eller inte har tid kan man ta till en mer lättillgänglig metoder
 • att bara känna med handen, om det är kallt så känner man det
 • att använda en tändsticka/ljuständare/cigarettändare för att finna drag
Fungerar kanske inte riktigt på samma sätt och ger inte lika genomlysande analys, men är klart prisvärda och hittar de stora problemen, dvs de som måste åtgärdas. Man ska nog inte stänga igen allt lite golvdrag är nog bra så de stora problemen räcker långt. 
Det som drar ner på dessa metoder är hur "coola" de är. Känn på uttrycken "Jag kände att fönsterkarmen var kall!" och jämför det med "Jag termograferade huset och såg att det fanns en intressant punkter runt fönstret", vilken replik genererar mest bonus poäng!

Termografera igen?

Jag är glad att jag termofotograferat villan, har tagit bort många osäkerheter om vägar och fönster. Tror säkert att jag kommer att göra ytterligare en fotografering längre fram när jag kommit längre i renoveringen. 
Vet egentligen inte om det bästa uttrycket är termografering eller termofotografering, tror att fackmännen använder termografering och vi andra termofotografering.


Comments