Lägga om taket

Hjälp! Taket läcker! Vad gör? Anlita Takläggare eller fixa själv?

Vad gör man när man upptäcker en läcka på taket? Det är inte roligt, lätt panik, vad är det som tar skada, vad kommer reparationerna att kosta? Efter ett tag går paniken över och man börjar fokusera på att lösa problemet. Kan avslöja att jag funderade ett helt år innan jag bestämde mig hur jag ville lösa problemet. Tolka mig inte fel nu, jag gjorde en riskanalys för de problem jag kunde föreställa mig. Det roliga med riskanalyser är att de sällan finner det riktiga riskerna, man är sällan så kreativ som verkligheten. Hade tur, verkligheten var snäll mot mig och överraskade inte.

Vad behöver lagas på taket?

Upptäckt

Efter en noggrannare undersökning upptäckte jag att det inte bara läkte på ett ställe, utan två ställen. Givetvis inte bredvid varandra. Mina två läckage låg så långt ifrån varandra som de kunde, dvs diagonalt över taket. Lite närmare undersökning visade att pannorna slutade nedåt och att takplåten inte gick tillräckligt långt över pannan. Detta hade resulterat i att det runnit in vatten och skräp som fastnat under läkten, vatten hade blivit stående... Lyfte på pannorna på ena sidan och tesen stämde. Lyfte pannorna på andra sidan och tesen stämde. Det fanns rätt mycket barr och löv som hindrade vatten flödet. På andra sidan hade även en fågel letat sig in och dött (yack!). Man ska tydligen städa under taket med jämna mellan rum 5-10år, men vem gör det. Det tråkiga med analysen är att 80% av taket skulle ha klarat minst 10 år till! Säkert 20 år. Så vad ska man göra, laga eller byta allt?  

Fortsatte att undersöka taket, hittade att nederkanten hade tagit en del skada oxå, saknade tex fotplåtar. Dessutom var alla hängrännor "gamla" hade inte blivit rengjorda på ett antal år och var fulla med mossa och hål.

Problem beskrivning av tag genom bild

Takfakta

 • Taket om lagt ungefär 1989 (bara 20år, borde inte läcka)
 • Felaktigt kapade pannor, från nock till fot, vid gavlarna (röd cirkel). 
 • Läckage på minst 2 ställen (röd cirkel)
 • Obefintlig läkt vi läckagen (röd cirkel)
 • Takfoten dålig runt hela huset pga dålig avrinning (saknade tex fotplåt), (blå oval)
 • Vågräta läkten 10mm, lite för lite dagens takläggare, de väljer helst 25mm. (hela taket)
 • Samma problem på andra sidan, diagonalt över taket.

Laga eller lägga nytt tak?

Jag vald att lägga nytt tak!.

Vem lägger det nya taket?

Göra själv eller anlita? Kollade nätet och kunde snabbt räkna ut att materialet skulle kosta c:a 30.000 sek.

Utöver materialkostnaden behöver jag en tidsuppskattning, finns flera sätt att göra den, men det enklaste är att fråga efter en offert. Många skriver ut vad de tänker göra andra inte, se nedan. Ta arbetskostnaden delat med timpriset (om du inte har något timpris använd 500kr/h (2011)), voila du har hur många timmar det tar för ett proffs i värsta fall. Fundera på om du vill spendera samma tid! Räkna med att du inte är lika snabb, räkna med att du inte har förstått var tiden försvinner, räkna med att du räknat fel! Multiplicera antalet timmar offerten säger med 10 och fråga dig själv har du tid att lägga ner denna tid? Om du väljer att lägga själv, fundera var du tror att de stora tidstjuvarna finns. Själv gissar jag att det är att man saknar något på taket och måste springa och hämta det, minst 2min jobb! Ned för stegen, in i arbetsrummet, uppför stegen och tillbaka in i context! Räkna oxå med att du inte kommer att kunna lägga 100% av din vakna tid på att lägga taket, jag skulle kunna jobba 30% av en ledig dag.

Om det är ok att lägga den sistnämnda tiden och ha ett öppet sår (tak) så många dagar, varför inte göra det själv? 

Jag hade inte!

Jag ville inte heller, tyckte det var lite för tungt att göra själv.

Har en granne som gör det själv, han har hållit på länge...

Potentiella entreprenörer--takläggare och snickare

Kontaktade 8 entreprenörer, 5 återkom.
 • 1 takläggare
 • 4 snickare
Takläggare: Extremt tydlig offert, allt specificerat och en kostnadsmodell för oförutsedda överraskningar, pris 90% av snickarpriset per m2 - rotavdrag.
Snickare 1: Inget specificerat och "allt ingår" "snickarpriset per m2"- rotavdrag
Snickare 2: Lite specificerat, men inget plåtarbete ingick, "snickarpriset per m2"-rotavdrag + plåtarbetet
Snickare 3: Halvtydlig specifikation, dubbla "snickarpriset per m2" - rotavdrag
Snickare 4: Rörligt pris, förväntade priset skulle bli c:a 90% av "snickarpriset per m2", dvs samma som tak specialisten.


Det tog inte lång tid att välja, valde takläggaren. offerten var lättläst och priset var tillräckligt bra (i mitt fall det bästa). Min gissning är att en takläggare inte kan räkna med merförsäljning, de flesta har bara ett tak som ska läggas och det behöver bra läggas om var 40de år. Så deras merförsäljning bygger på att det gör ett bra jobb och har ett gått renommé, får grannar att nappa på idén att lägga om taket. En snickare kan alltid hoppas på merförsäljning, om man inte har byggt ett helt nytt. 

Utförande

De kom. de såg, de segrade! Takläggarna anlände klockan 7.00 en vacker morgon (vädret var vackert, det regnade inte)!. De var totalt 4 stycken, kulle tro att det är en rätt perfekt storlek på ett arbetslag. Det gamla taket var borta på en halvtimme.Tyvärr var jag tvungen att åka och jobba själv klockan 8.10, men då var all läkt borta och taket sopat.
Lärde mig under dagen att de haft som mål att bli klara samma dag, tyvärr hade taket krävt lite för mycket lagningar de var inte riktigt klara och det var inte värt att jobba över.
Nästa dag vräkte regnet ner, vilket inte var något problem, all "papp" var redan klar, gissar att de var klara till lunch. Allt perfekt städat. Ännu en duktig entreprenör!

Resultat

Nya taket

Hoppas nu att jag om 40 år kan säga att jag gjorde rätt val! Skulle var jobbigt att inse om 10 år att det var fel.
Jag är jätte nöjd med det nya taket, huset fick ett lyft rent utseendemässigt, dessutom behöver jag inte oroa mig för läckage.
I samband med tak-omläggningen så öppnade jag upp för ventilation, vilket påverkade inomhusklimatet positivt.

Vad jag lärde mig?

 • Man betalar för att ett arbete ska gå snabbt!
 • Man ska inte vara avundsjuk på höga timpriser om någon gör jobbet snabbt är det egentligen bara bra.
 • Måste nog revidera min formel för hur lång tid det tar för en entreprenör. Den nya är, (total pris-materialkostnad)/(timpriset*2). Vinst och problem måste finnas med!
 • Om jag hade gjort arbetet själv, så hade det nog tagit minst 10ggr så lång tid.
 • Det blir trots allt ofta bättre när en seriös entreprenör gör jobbet än när man gör det själv för första gången, det har nog gjort en del fel hos andra.

Före/Efter

 
 
(bild) Huset med nya taketComments