Slipa golvet

Rummet känns inte fräscht!

Hade precis köpt huset, sovrummet hade en grön heltäckningsmatta som kändes som 20år gammal. Kan inte lova att den var det, men det dammade rejält när den togs ut. Skaffa ett riktigt andningsskydd om du tänker renovera ett hus, det kommer till användning med jämna mellan rum, när man minst anar det. Mattan åkte ut och då uppstod valet, antingen skulle jag lägga parkett eller så skulle golvet renoveras. Hade bara ett mål, att allt skulle vara klart innan påsk, då svärföräldrarna var planerade på besök.

Göra själv eller köpa?

Såg två lösningar antingen gjorde jag det själv eller så hyrde jag in någon. Skulle jag göra det själv så fanns två lösningar antingen tog jag fram det gamla golvet eller så fick jag lägga parkett. Rummet är 12m2(3*4m)
 Alternativ Gör själv, parkett Gör själv, slipa Entreprenör, slipa
Material 12*400=2400 Färg: 500kr 
Maskinhyra 0 400kr för en helg+papper 
 Tid 2 dagar Två helger 5000kr-ROT
 Kostnad 2400kr+2dagar 1000kr+2-4dagar 3500kr (allt var inte arbete)

Mer än en offert?

Eftersom jag var lite ny i branschen att anlita entreprenörer så gick jag till första och bästa!
Fick ett helt underbart bud jag inte kunde tacka nej till, tvekade lite så det tog en dag eller så innan jag tackade ja till jobbet, hade trots allt inte tagit in offerter från andra och förstod inte att det var ett helt perfekt bud.. Men nu har jag insett att det var ett bud som var rätt.

Slipning, målning och lackning

Beskrev för entreprenören vad jag ville ha, ett slipat golv i mjölkvit kulör och lackat. 
Där efter åkte jag på semester och lämnade allt i händerna på entreprenören.
Väl hemma igen hade förväntningarna stegrats, öppnade dörren försiktigt, och framför mig låg det golv jag hade beställt, helt rätt.
Så vad hade hänt, allt var exemplariskt utfört, både arbetet och städningen efter, allt enligt den tidplan jag önskade. Om jag hade känt till slutresultatet innan hade jag kunnat betala dubbelt så mycket! Min bästa entreprenörs-köp alla kategorier. Kanske är det ett förhandlingsknep för att få slipningen av parketten i vardagsrummet, han ligger väldigt bra till där. 

Golvläggarbranschen

Har funderat en del på varför detta var så billigt, tror att det är att man kan lägga parketten själv, och att det pressar priset på de som slipar golv. Det finns helt inga slipjobb att utföra om priset blir för högt, du får trots allt något (ny parkett) om du lägger, att jämföra med en som slipar golvet får du "bara" färg av, sedan tar han en för dig, alla sliprester. Så jag tror inte att priset var ett lyckobud, utan en prispress från alla gör-det-självare.

Vad lärde jag mig?

  • Man kan ha tur!
  • Man har oftast inte tur, man behöver övervaka och följa med i arbetet.
  • Ha ett andningsskydd hemma, du vet aldrig när du kan behöva det.
  • Ställ upp problemet och uppskatta priser och tid för de olika momenten, då vet du när du får bra pris. 
  • Lär dig acceptera att en entreprenör gör vinst, det är trots allt din fritid i många fall, var inte avundsjuk, ställ saker i proportion. 
 

Comments