Renovera köket


Att lära sig att älska snabbmat!
köket mot spisen

Det lockade att renovera köket, det mesta var från 50-talet, men de gamla skåpen hade byts på 70-talet. Höjden på skåp var 80cm. Det fanns alldeles för många skåp. Drömmen om ett nytt kök var född, men prioriteten var redan bestämd, det var utsidan (av huset) som gick först. En av sakerna jag saknar är kaklet, gick inte att rädda, väldigt 70-tal.

Tyvärr, råkade jag gå förbi en affär som hade utförsäljning av köksinredningar, nappade på en och vips fanns det ett nytt konkret projekt att avsluta. Brukar nämligen fundera ett tag på vad som kan bli nästa projekt. Många stannar på dröm stadiet. Hade i och för sig tittat på hur jag skulle vilja göra om köket,någon månad tidigare och ritat lite i ett av alla gratisprogram. Alla måtten fanns i huvudet och även en idé om vad jag ville göra med köket. Att renovera köket hade då skjutits på framtiden. Men nu var det utförsäljning, snåljåpen i mig vaknade till och köpte en köksinredning. Lät personalen i affären hjälp mig, min grunddesign var kvar, men många saker ändrades till det bättre!

Var bara att springa över till närmaste mack och hyra en lastbil, packa köket och köra hem det.

Ställde in allt i garaget och där fick det stå. Allt lugnt, nu kunde jag glömma köket trodde jag. Hade inga problem med att det stod i garaget (ett år eller så), men det hade min fru!

Riv gamla köket, 3 dagar

För om vi ville komplementeringsköpa delar så var vi tvungna att börja nu, annars skulle allt var slut. Det var bara att lyda order från högre instans och starta direkt. Rivningen av det gamla köket på börjades onsdagskväll, allt utom spis och diskho var bort innan midnatt fredagkväll. Ännu hade jag inte behövt äta snabbmat, jag visste inte hur glad jag skulle vara för det. Lördagen användes framförallt till att titta på olika golvmaterial. Tillslut valde vi plastmatta i schackmönster.

Bygga skåp, 1 dag

Söndag, hoppades på att kunna vila en dag, det tar trots allt på krafterna att jobba med saker man inte är van vid. Men blev övertalad att skruvade ihop skåpstommar, det tog sin tid.

Fixa infrastrukturen, 2 dagar
köket mot kylebn

På måndag anlände min pappa för att hjälpa till. Nu var det fullt ös, resten av köket åkte ut, spis och diskho, efter frukosten. I det nya köket hade vi flyttat diskhon, ny rör behövde dras. Gjorde inköpslista och for i väg och handlade. Köpte en hamburgare, vid affären, var trots allt lunch. Började dra ny rör. Ska erkänna att jag inte brukar dra rör, så det är rätt jobbigt, man behöver tänka så mycket. För en rörmokare tar det säkert två timmar, jag höll nog på åtta. Behövde hitta en elektriker oxå, en del av elen skulle flyttas. Så var det dags för middag, fick bli pizza, hade ju ätit hamburgare till lunch. Fick även kaffe, vattenkokaren stod i vardagsrummet och vatten fanns på toaletten.

Tisdag lunch, rören var klara och elen hade blivit förberedd. Men vad skulle vi äta? Fick bli schnitzel med pommes från den lokala korvkiosken. Fick även SMS om att mattan hade anlänt, allt verkade klaffa!

Kom på att det var smart att måla taket innan plastmattan kom på plats. Var bara att sträcka på sig och måla.

Fortsatte med att göra i ordning för det nya golvet och upptäcker att det finns ekparkett i hela köket under den gamla plastmattan. Hm, jag har ju just köpt ett nytt golv, och de tar ju inte gärna tillbaka en måttbeställd plastmatta! Väljer att lägga in plastmattan, det fattas nämligen drygt en kvadratmeter park där det stod skåp förut. Lovar mig själv att nästa gång jag byter golv så tar jag fram parketten. Schackmönstret avslöjar att köket är fyrkantigt, inte som i dagens hus, med någorlunda räta vinklar. Köket har räta vinklar, man kunde sin sak 1947.

Vill inte bli tjatig, men efter det att mattan var lagd så kände jag mig lite hungrig, blev pizza!

Montering av skåp, 1 dag

Onsdag, det var dags att sätta upp skåpen alla var redan ihop-satta. Hade spenderat några kvällar, även lite av söndagen att sätta ihop dem. Gick rätt snabbt, tog bara onsdagen så var alla skåp upp satta! Justerade ritningen lite, ville ha avläggningsytor på båda sidor spisen, ville även ha avläggningsytor på båda sidor om diskbänken, fick bli ett skåp till där. Även på onsdagen blev jag hungrig, hamburgare kändes fräscht till lunch och en schnitzel till middag.

Aktivering av nya infrastrukturen och installation av vitvaror, 1 dag

Torsdagen gick åt till att koppla in vatten, avlopp och installera spis, fläkt och kul. Mycket pyssel, men till kvällen var allt inkopplat. Köket fungerade, men var inte på något sätt klart. Kokade potatis och åt ”vanlig” mat.

Kakla och tapetsera, 4 dagar

Nu när allt inte var så kritiskt längre, så dröjde det nog en vecka eller två, kanske tre eller fyra innan jag kaklade under hyllorna och satt upp renoveringsgips och tapetserade köket. Förberedde mig väl, köpte laser-"vattenpass", var riktigt skönt att ha när man kaklade, fungerade inte lika bra när man tapetserade. 

Satte även dit silikon där det behövdes, är det något jag hatar så är det just silikon, så kladdigt, hjälper inte att jag följer alla råd.

Mer att göra!

Ska erkänna att jag inte är riktigt klar än, saknas ett par lister, en kontakt, lite skivor i ett skåp m.m. Men det är det ingen av oss som läger märke till längre, köket fungerar bra. Har varit så i ett år eller två.

Några saker jag lärde mig

 • Ta måtten på köket, låt inget vara heligt, ha inga måsten, tex var kylen ska stå.
 • När du ritar ditt kök, rita för hand på papper så att det går snabbt att pröva många alternativ.
 • När du vet vad du vill, rita i datorn.
 • Ha inte för bråttom, kontrollera vad som finns under om du inte redan vet!
 • Förbered så mycket som möjligt innan, tex sätt ihop skåpen, flytta kyl och frys till ett annat rum.
 • Hitta en elektriker du kan ropa på vid behov
 • Planera rivningen, så att du har vatten och spis kvar.
 • Gör avbrottet av el och vatten i köket så kort som möjligt.
 • Planera vad du tänker äta innan du börjar, när du byter kök är du alldeles för trött för att tänka!
 • Man blir trött, man blir grinig, tänk på blodsockret, fika lite då och då!
 • När allt fungerar igen blir alla glada (igen!)
 • Även om jag gillade kaklet, gick det inte att rädda! 

Skulle jag renovera köket själv igen? Vet faktiskt inte, det var lite tyngre än jag tänkt mig. Skulle definitivt se till att jag hade en alternativ bostad för alla, speciellt de som inte renoverar! Som sagt alla blev glada när det var över.


Comments