Renovera balkong

Balkongen har tappat bärighet!

Balkongen var originalbalkong från 1947. Tyvärr hade den utsatts för en hel del fukt, utan att kunna torka. Detta kan vad jag förstått få betongen att "ruttna", den blir porös och tappar bärkraft. Min balkong var sådan, så jag bestämde mig för att renovera den. Ska nämnas att den säkert skulle hålla minst 10år till, och att det inte var någon jätte stor risk att den skulle falla i någon huvud, den är trots allt bara 70cm ovanför marken! Jag ville renovera i alla fall.

Förberedelser

Det var bara att använda Internet, hittade en del artiklar som beskrev hur man skulle göra, det viktigaste var att man fick bort den dåliga betongen, därefter var det bara att "prima" och gjuta igen.

Utförande

Bilning, 5 dagar

Försökte mig på bilning med en hammare och mejsel, var dock lite för tungt, så jag lånade en större slagborr. Nu gick det lättare, som att skära smör med en varm kniv, lämnade 3-5 cm kvar av balkongen, den biten var lite hårdare. I stort sett hade jag frilagt alla armeringsjärnen. Under arbetets gång visade det sig att halva balkongen hade kvar mycket av sin hårdhet, metoden jag använde för att avgöra om jag skulle lämna för att det var hårt nog var helt enkelt om bilningen gick tyngre eller inte. (Jag är ingen expert så du får avgöra själv om det är en riktig slutsats.) Halva balkongen hade den egenskapen. Bilning är rätt jobbigt och jag ville inte gå för snabbt fram, så att botten skulle rasa ner. Efter kanske en veckas bilning. med bara ett hål rakt igenom, vilket jag var nöjd med så var det arbetet klart. Att det var jobbigt berodde oxå på att det var mitt i sommaren och att balkongen låg i sydsydväst, det blev riktigt varmt på eftermiddagarna, det var svårt att jobba någon längre tid under dagen. Behöver man inte vara försiktig går detta mycket snabbare.

Gjutning, 2½ dagar

Bygga gjutform, 1 dag

Ägnade en dag eller så att spika formar där det behövdes.

Inköp av betong, ½ dag

Jag föredrar "färdigblandad", dvs cement/sand i samma säck, mest för att det är bekvämt, men oxå för att det är svårare att göra fel. Uppskattade det jag skulle gjuta till 1.5m*2m*0.1m, dvs 0,3m3. Köpte 16 säckar och tänkte att nu har jag köpt för mycket. Kom därför överens med bygghandlaren om att jag skulle få lämna tillbaka eventuellt överblivna säckar. Det var inget problem, vi kände varandra sedan tidigare. Lite av de fördelar man får om man handlar på samma ställe hela tiden och att det stället inte är för stort.
Varje säck väger 25kg, så totalt blev det 400kg att last in i bilen och sedan ur bilen.

Gjutningen, 1 dag

Innan gjutningen kunde påbörjas målade jag på primer för att få det att fästa bättre. Flyttade fram de 400kg cement. Hade lånat en betongblandare och fick hjälp med att blanda till allt. Var dock tvungen att ladda blandaren själv och flytta den blandade betongen till balkongen, 400kg + vatten ner i blandaren. Givetvis inte allt på en gång. 400kg+vatten ut ur blandaren bort till balkongen (bara 4m att gå) och upp på den. Utan betongblandaren hade det varit för tungt att ens kunna drömma om att göra på en dag. Betong är ett lite lustigt material, kräver tålamod, man behöver vänta in den, både när man blandar den och när man utför olika moment i gjutningen, det är inte bara att köra.
Hoppades nu på att botten av balkong skulle hålla, dvs det jag hade lämnat kvar efter bilningen använde jag som botten på formen, stöttade den lite.  Hade tur den gjorde det.
Allt gick bra tills sista säcken, då jag förstod att det inte skulle räcka, hade räknat fel! Jo jag förstod att det inte skulle räcka lite tidigare, men det är inte lika roligt att skriva.) Drabbades av lite lätt panik, var hittar jag en säck betong klockan 20.00 en lördag i juli mitt i semetern, det var bara att fara iväg till närmaste stormarknad. Hade redigt med tur. Den betongen som jag hade lagt c:a två timmar tidigare hade inte bränt för mycket, men det var på gränsen, det gick att lägga på ett nytt lager. 
Var det bara att gjuta vidare och göra den platt och fin, gissar att bara erfarenhet kan lära en hur man gör det snabbt, tog en hel evighet. Nu var jag redigt trött, drömde om att vila hela tiden, hade trots allt flyttat de 400kg betong ett antal gånger under dagen, ska erkänna att jag inte är van att lyfta så mycket under en dag (inköp och gjutning skedde samma dag).
Då var det bara tvätt av verktyg och betongblandare kvar! Det är nog den jobbigaste verktygsrengörigen jag gjort, inte för att det var svårt, utan för att jag var så trött. Bara att bita ihop och slutföra, ska erkänna att jag var glad för den hjälpen jag fick.

Balkongstaketet, tar det aldrig slut!

Spenderade ett antal timmar att borra upp det gamla hålen för skruvar, lite längre tid än jag tänkt mig, 2 dagar.
Till sågning av brädbitarna tog längre tid än jag tänkt mig. Hade inte rätt verktyg, saknade en eldriven geringssåg, 4 dagar.
Målningen av bärdbitarna tog längre tid än jag tänkt mig, det är jobbigare att måla träbitar än en stor yta, 3 dagar.
Uppsättningen gick rätt fort, då det bara vara att skruva fast bitarna, ½ dag.

Sammanfattning

Utöver bilningen så spenderade jag nog ½ dag på att riva bort de gamla brädorna från balkongen.
2 dagar att borra upp de gamla hålen för att kunna skruva fast de nya staket
4 dagar att såga brädbitar för balkongstaketet
3 dagar för att måla dess, grundfärg och två strykningar
½ dag för att skruva fast dem igen.
½ dag för att städa

Renovera balkongens betongplatta: 7 dagar (bilning och gjutning)
Renovera trästaket på metallställning: 10 dagar
Gissar att man kunde gjort detta lite snabbare... ...gissar framför allt att en byggare hade gjort detta mycket snabbare. 

Vad lärde jag mig?

  • Fick mera erfarenhet om hur man jobbar med betong, hur man väntar in den
  • Var minst 2, gärna 3 om du ska gjuta lite mera (mer än 500l)
  • Förstå hur mycket cement/sand du behöver och köp extra, det är inte kul att behöva avbryta gjutningen. Hag räknade fel, ta inte mina siffror, fråga!
  • Köp färdig blandad cement/sand, tillsätt bara vatten
  • Var noga med vattenmängden
  • Undvika att gjuta när det regnar, blir bara svårare
  • Det är tungt att jobba med betong många tunga lyft blir det
  • Jag borde haft en (eldriven) geringssåg för att göra plankorna, då hade det gått mycket snabbare, rätt verktyg!


Comments