Måla grunden

Grunden har fel färg!

Färgen var gammal och hade börjat flagna från den putsade grunden, dessutom var den inte i linje med vad jag ville ha för färger på huset. 
Som alltid när det gäller målning, förstå vilket förarbete som behövs utföras, om man gör tillräckligt så blir resultatet bra. Problemet denna gång var skulle den gamla färgen sitta kvar eller var jag tvungen att ta bort den?
Pratade lite med "byggarna" i bygg-affären och de rekommenderade att jag slipade bort den gamla färgen med vinkelslip, sedan var det bara att måla!
Pratade lite med "målarna" i färg-affären och de rekommenderade att jag bara skrapade bort den lösa färgen, sedan var det bara att måla!
Ok, tydligen var de överrens, åtminstone lite av färgen måste bort. Frågan var bara hur mycket och vilken metod jag skulle använda.
Bestämde mig för att gå på "byggarnas" råd och ta bort all färg med vinkelslip. 

Förberedelser

Hade ingen vinkelslip, var tvungen att skaffa en! Hyra eller köpa, valde att köpa en, kanske skulle kunna ha den till något annat efteråt. Skulle jag köpa en billig vinkelslip och slänga den när jag var klar eller en dyr som jag kunde ha flera gånger? Valet föll på en billig (200kr), var dock inte lika snål när det gällde slipskiva. Har trots allt slipat lite förut, då försökte jag bland annat med tungsten eller vad det nu är, funkade inte alls, så denna gång köpte jag en diamantskiva(300kr).
Hade två olika typer av färger att välja på, en var vattenbaserad den andra på lösningsmedel. Då väljer jag alltid vattenbaserad, så mycket lättar att göra rent. Så mycket behagligare att jobba med.

Utförande

Var bara att sätta igång med vinkelslipen, tog några kvadratmeter att lära känna den! Men det gick snabbt bättre, och man lärde sig hela tiden. Andningsskydd var ett måste! Ungefär 10 timmar tog det att slipa de 34mgrund som jag har. Lyckades få ihop dessa 10 timmar under två dagar. Det var dock inte utan missöden. I ett dammigt hörn råkade jag slipa av sladden, det var bara att laga. När jag hade 10m2 kvar började vinkelslipen att ryka, lugnade mig lite och försökte igen, när det var 5m2 började den ryka igen. Lugnade mig igen, när det var en 1m2 såg jag lågor slå ut från maskinen, den ville inte start igen. Bestämde mig för att skrapa det sista för hand, blev dock inte lika rent som resten av grunden. Till min förskräckelse upptäckte jag senare (när jag målade) ytterligare 3m2 som jag borde ha slipat, dessa var dessutom i sämre skick än övriga grunden. Diamantskivan hade mil kvar, vinkelslipen var slut!

Nu var det dags att måla, pensel eller roller? Jag vet inte om det är någon skillnad på slutresultatet om man använder pensel eller roller, så jag tar alltid det jag tycker är enklast. Nu var det en grund, stora släta ytor, ett givet "roller"-jobb. Tror jag lyckade måla hela grunden på 3 timmar. Väntade en dag och målade allt igen. Allt klart på 4 dagar, jag var nöjd.

Just det, den oslipade biten, endast bort det allra värsta, målade sedan över all annan färg, vi får se om det sitter en, två eller tre vintrar, kanske sitter det lika bra som den andra färgen, det skulle ge "målarna" rätt! Så nu har jag lite av ett dilemma, jag vill att färgen sitter för jag vill inte göra om arbetet, å andra sidan om färgen sitter så var slipningen helt i onödan...

Sammanfattning

Verktyg och färg: 2000kr

Tid: 4 dagar

Ett lagom stort projekt.

Vad jag lärde mig?

Nu tittar jag alltid nog på alla grunder, och de är inte jämna. Visst finns det de som är jämna, men de tillhör undantagen. Tar nog ett par år, så slutar jag titta.
  • Använd andningsskydd!
  • Använd glasögon!
  • Använd hörselskydd!
  • Att köpa en billig maskin som man slänger är en helt ok lösning till vissa projekt.
  • Rätt verktyg, rätt dimensionerat gör jobbet lättare, kunde säkert haft en större vinkelslip, roller var rätt.
  • Det blir märken i putsen som syns om man tittar efter dem!

Före/Efter

Titta inte på taket nu, utan grunden!

 
 
(bild) Huset med nya taket


Comments