Installera bergvärme

Detta är den första sidan om bergvärme, den behandlar de olika valen jag hade innan installationen, sidan två, Bergvärmeinstallation, handlar om själva installationen.

Huset måste var varmt!

Redan under visningen av villan hade jag tappat tilliten till oljepannan. Inte för att den gjort mig något ont, tilliten fanns bara inte där. Hade heller ingen princip som krävde "endast original delar" i huset, så det första jag undersökte var alternativa sätt att värma upp villan på. Utöver detta så hade förre ägaren inte velat spendera en för mycket på uppvärmning åt mig, oljecisternen var nästan tom. Skulle det komma en köldknäpp, det var trots allt mitten på november, skulle den säkert tömmas. Detta gjorde mig nervös.
Undersökte alternativen
 • Fjärrvärme
 • Bergvärme
 • Luftvärme
Finns säkert fler alternativ, men jag kom inte på dem. 

Fjärrvärme

Fjärrvärme försvann för att jag inte tycker om att vara beroende av kommunen. I min värld så gillar kommuner att beskatta sina invånare och då är fjärrvärme en ypperlig tillgång. Dessutom så var fjärrvärmen inte framdragen till min gata, det sa i alla fall försäljaren av bergvärmepumpen till mig. Varför skulle han ljuga för mig?

Bergvärme

Jag letade efter något som kunde gå och gå, utan problem, och med minimal övervakning. Övervakningen var en viktig aspket, då jag har en del affärsresor i mitt jobb. För mig är det bergvärme eller sjövärme. En alternativ förklaring är familjetrycket, båda mina bröder har var sin anläggning och mina föräldrar har en. Om jag valde om jag valde något annat skulle jag bli det svara fåret.
Jo, jag vet att det är det dyraste valet pga av borrhålet/energibrunnen.

Luftvärme

Luftvärme var inte något alternativ för mig, inte för att det är sämre verkningsgrad då det är riktigt kallt, utan för att jag inte tror på att en fläkt kan gå år ut och år in, utan att få obalans. Har haft för många datorer, de är alla tysta i början. Även om försäljarna lovar att just deras modell är den första det inte händer med så tror jag dem inte! Vet heller inte hur många historier som jag hör om isbitar som fastnat i dessa luftvärmeväxlare. Hade jag bott lite längre söder ut, tex England eller Tyskland, så hade nog luftvärmeväxlare varit det naturliga valet. Men nu gör jag inte det. 

Installatör av sökes!

Att utföra installationen själv var inte ett alternativ, jag ville ha någon som gjorde det åt mig. Frågan var om jag ville ha två offerter, en på installationen av bergvärmepumpen och en för själva borrhålet/energibrunnen, eller om jag ville ha entreprenör som gjorde allt?
Det var bara att söka Internet, hittade båda varianter.
 • Total entreprenör, Nibe
 • Total entreprenör, IVT
 • Total entreprenör, CTC
 • Installatör bergvärme, Nibe, med koppling till brunnsborrare
 • Installatör bergvärme, IVT, med koppling till brunnsborrare.
 • osv
När jag summerade priserna så var en totalentreprenörerna billigast, valet var enkelt, för han sålde den bergvärmpump som jag ville ha. Jag tror inte att någon av värmepumpsleverantörerna är bättre än någon annan, så jag vill inte rekommendera någon. Den tidigare nämnda familjen har alla olika märken och vi alla är nöjda med våra värmepumpar. Däremot varierar priserna rätt mycket mellan olika entreprenörer, du behöver bilda dig en förståelse för vad priset bör landa, kan behövas ett par offerter, kanske upp till 5st beroende på var du bor i landet.

Jämförelse av värmepumpar

Vad söker man hos en värmepump? Hmm, bara att göra en beslutsmodell. Här är min prioriterade lista
 1. Verkningsgrad
 2. Verkningsgrad
 3. Verkningsgrad
 4. Möjlighet till service
 5. USB-ut/ingång
 6. Schemaläggning av inomhustemperatur
 7. Möjlighet till fjärravläsning
 8. Möjlighet till fjärrstyrning

Verkningsgrad

Verkningsraden är viktig, men inte till vilket pris som helst, det är här man kan spara pengar, men inte till vilket pris som helst, börjar bli tjatig nu, men inte till vilket pris som helst. Antag att värmepumpen drar 10.000KW/h för att värma ditt hushåll, antag att den näst bästa är 10% sämre. Detta innebär att du kan spara 1000KW/h, dvs runt 1000kr/år, så om den "bästa" pumpen kostar mer än 10.000kr mer (besparingen på 10år) så får du aldrig tillbaka pengarna. Här är allt pengar.

Möjlighet till service

Ibland går anläggningen sönder, då kan man laga den eller köpa en ny. Beroende på vilket val man vill göra om ("OM") detta skulle ske, kan man justera sitt val av pump. I min värld så håller bergvärmepumpar minst 10år innan de går sönder. Men visst kan det hända.

USB-ut/ingång

Ett ofta förbisett val, för mig är det genom denna som man kan uppdatera mjukvaran, och den är inte felfri eller utan förbättringspotential i de nya värmepumparna. Om man vill ta ut mätningar så är det förmodligen genom USB-porten man gör det. Om du har tittat på några av mina andra sidor så kan du gissa att jag har gjort det, Hur bra är bergvärme? . Så möjligheten att bygga ut systemet var viktigt för mig och jag var beredd att betala extra för det.

Andra mindre viktiga kriterier

 • Schemaläggning av inomhustemperatur
 • Möjlighet till fjärravläsning
 • Möjlighet till fjärrstyrning
Av dessa kriterier är det endast schemaläggningen jag använder just nu, både för temperaturen inomhus och för varmvattentemperaturen. Funderar just nu på att stänga av schemaläggningen av inomhustemperaturen, har fått för mig att de belastar borrhålet för mycket. Ska försöka mäta och se resultatet.
De två sistnämnda kriterierna som jag trodde var lite viktiga har jag inte använt alls.

Borrhål eller energibrunn?

Du måste oxå avgöra hur stor energibrunn du behöver, din värmepump har sina behov, din entreprenör har sina behov (förslag) och du har dina. Vem vill inte ha det djupaste hålet, största fisken etc. För att avgöra hur mycket du behöver investera i din energibrunn lyssna på din leverantör. Verifiera sedan vad han säger med hur djupt dina grannar borrat genom att titta på SGU, http://www.sgu.se eller närmare bestämt http://vvv.sgu.se/sguMapViewer/web/sgu_MV_brunnar.html (nytt fönster). Där kan du se hur djupa dina grannars brunnar är, nu blir det lättare att acceptera (avgöra) din entreprenörs förslag.
 1. Navigera till ditt område.
 2. Klicka på symbolen för information, se bild till höger.
 3. Klicka på den "fläck" du vill veta data för.
Om jag förstått det hela rätt så är inte djupet det viktigaste, utan mängden vatten i hålet, eller snarare genomströmningen, men den är svår att garantera, därför säljer man djup, dvs volym.

Sammanfattning

Välj rätt uppvärmningssystem, förstå dina behov!
Välj rätt entreprenör, välj en du litar på!
Välj rätt bergvärmepump, förstå dina behov! Skriv ner de egenskaper som är viktiga för dig i prioritetsordning, utgå från dessa när du väljer. Var inte rädd för att justera listan, men skriv ner den nya när du justerar den.  Färgskärm på värmepumpen, t ex, kommer du inte att använda mer än 5 timmar totalt under pannans livslängd. Skulle du komma i närheten av 5 timmar fundera på att installera tillbehör så att du kan sitta vid datorn i stället för att stå i källaren. Ska erkänna att jag börjar närma mig 5 timmar, se andra sidor, tex Driftsdata, Vintern 2010/2011.
Välj rätt "djup" för din energibrunn, lyssna på din installatör, han har trots allt ofta mer erfarenhet.


Comments