Vad hände med mitt hus?‎ > ‎Huset‎ > ‎

Bergvärmeinstallation


Detta är sida två, om själva installationen, sida ett, Installera bergvärme , handlar om hur jag valde.

Planera installationen

Hade precis köpt villan, ville inte fylla på ny olja. Detta var nog den första gången jag anlitat någon för att utföra ett större arbete åt mig. Hade egentligen ingen aning om hur fria händer jag skulle ge dem. Så det första jag gjorde var att lämna nyckeln till min bergvärme-entreprenör, med ett meddelande att han fick gärna installera värmeväxlaren så fort som möjligt, energibrunnen var inte så viktig. Bara jag slapp fylla på olja.
Min entreprenör gjorde en uppoffring och jobbade en kväll/natt i november för att få in själva pumpen, schemat var fullt, fanns bara kvälls/natt-tider kvar. Pumpen var på plats och gick på el-patron. Själva hålet skulle komma senare, närmare två månader. Det var helt ok för mig.
Fick trots allt en liten chock när elräkningen kom, det var ett av de åren då 1KWh kostade uppåt 1.5kr och min panna hade gått på el-patron "hela" vintern!

Släng oljepannan och få ett rum till!

Samtidigt som pannan installerades så gjorde jag mig av med oljecisternen, och med den försvann den där välkända doften av olja. Tycker inte alls om den doften, så det var skönt att få ett till rum som var fräscht. Det rummet har nu blivit mitt arbetsrum och varje gång jag råkar tänka på oljecisternen så blir jag glad, riktigt skönt att den är borta.

Placering av energibrunnen

När borrningen av energibrunnen skulle utföras var jag även bortrest, missade hela övningen. Entreprenören placerade hålet där vi hade planerat. Tyvärr var placeringen sådan att det skulle vara så enkelt som möjligt att få in rören och jag hade inte läst på tillräckligt om var man skulle placera energibrunnen. Då den drivs av solenergi, så bör den inte ligga i "skuggan". Som sagt, jag var inte tillräckligt på läst och fick själva brunnen under huset. Enligt min ena bror, så är det inte den optimala placeringen, mycket på grund av att den ligger i "skuggan" av huset. Jag kan varken bekräfta eller dementera det att det är ett problem. Däremot finns det riktlinjer som säger att det bör vara minst 20m till närmaste energibrunn. Är det tätare finns det för lite värme i marken, de riskerar att påverka varandra. Hur du kollar om någon granne har en energibrunn som ligger för nära hittar du på Installera bergvärme.
Man måste dessutom meddela kommunen var man tänker borra och för den tjänsten tar de betalt, men bara så mycket en kommun kan ta betalt. Dvs ett lätt överpris på vad det borde kosta. 

Brunsborrmaskinen kommer att lämna märken i gräsmattan, var inte orolig. Fundera bara på hur den kan komma dit, där den ska borra hålet, utan att riva alla träd och buskar.
Det som retar mig mest nu efteråt är att jag inte var där och kontrollerade borrningen, skulle vilja vara 100% säker på att hålet blev så djupt som de sa, men har inte kommit på något sätt att kontrollera det nu i efterhand. Än så länge levererar min på tillräckligt med värme och varmvatten för hela hushållet, så jag lider egentligen inte. Att kontrollera djupet är annars rätt lätt, var där när de borrar och räkna antal förlängningar som kommer upp när de slutar, då kan du enkelt räkna ut hur djupt de borrat.

Placering av bergvärmepumpen

Det finns många ställen den kan placeras på, den behöver inte stå där den gamla oljepannan stod. Det är bara väldigt enkelt att ställa den där, för där finns både el (tyvärr har inte alla gamla oljepannor gått på 3-fas, så det är bara en halvsanning att elen finns där) och anslutningar till vatten. 
Det enda som inte finns där är förmodligen ett avlopp. Min bergvärmepump droppar det vatten ur lite då och då, helt naturligt. För att inte ha en stor blöt fläck på golvet har jag lagt ett rör från pumpen rakt över golvet. Så nu slipper jag tömma hinken varje vecka. Därför rekommenderar jag att du har ett avlopp nära till hands eller bygger ett nytt. Men visst det går att klara sig utan, jag har gjort det ett par år trots allt.
Vidare så måste det finnas förbindelse mellan energibrunnen och värmepumpen, så här kommer två nya rör.  De kommer förmodligen från utsidan och ska igenom grunden och vidare till värmepumpen. Fundera på hur du vill ha dina rör, mina tog enklaste vägen genom väggen och enklaste vägen från väggen till pumpen, blev av med en ventil i källaren. Kanske inte den väg jag skulle valt om jag varit med och övervakt, men jag kan leva med det.
Det var bara en sak som det fick göra om, av någon anledning trodde de inte att jag skulle märka att de inte drog någon ny el, utan tog elen från tvättmaskinen. Tog bara en vecka innan jag upptäckte det. Tvättmaskinen startade inte! En snabb felsökning avslöjade vad som hade hänt.

Sammanfattning

  • Var närvarande vid de olika installationerna så att du får energibrunnen, pannan, rören och märkena i gräsmattan där du vill ha dem.
  • Din panna kommer att behöva ett avlopp, fundera på var du vill ha panna och avloppet, du kanske måste göra ett nytt.
  • Min entreprenörer var väldigt proffsiga och allt blev väldigt snyggt gjort. Ge dem arbetsutrymme och arbetsro.
  • Mitt var ett fastpris-uppdrag, tror inte att man sparar pengar på timuppdrag. 

Comments