Dränera grunden


Det är fuktigt i källaren!

När vi köpte villan, stod det tydligt i besiktningsrapporten att man borde dränera gunden för att få bukt med fukten i källaren. Det var inte så svårt att se det fanns fukt i källaren, det växte inte svamp på väggarna, men färg och tapeter flagnade lite här och var. Så jag bestämde mig för att dränera direkt, innan vi flyttade in.
(bild) Träd som försvann
Det var bara att sätta igång och leta runt på nätet, försöka lära sig allt om dränering, vem kan lita på en entreprenör. Exempel på sidor som jag tyckte om att läsa var http://www.ge-ab.se/produkter/dags-att-draenera/ (denna hittade jag igår, och använde mig inte alls av, mera typen av sida)
Hittade några stycken jag litade på, allt som står på nätet är inte sant! Lärde mig bland annat att det inte är ett problem att dränera på vintern. Den sidan litade jag genast på, då det var min plan. Jag kan inte lova att det är sant, men har inte haft några problem. Gjorde en plan, ville ha dräneringen klar innan sommaren.
Eftersom vi köpte huset på hösten  (oktober), hade vi aldrig sett trädgården på sommaren, vi visste alltså inte vad som skulle gå sönder/försvinna på grund av dräneringen. Detta var en av anledningarna som gjorde att vi ville dränera innan sommare. 

Villadränerare sökes!

Letade offerter, var lite svårare än jag tänkt mig, visste inte riktigt var jag skulle leta, hittade tillslut några generella sajter som brabyggare.se, hittade även några grävmaskinister på nätet. Fick således in några offerter.
Grävmaskinist 1: Erbjöd sig att göra jobbet för X kr- ROT
Grävmaskinist 2: Erbjöd sig att göra jobbet för X kr- ROT
Handgrävare: Erbjöd sig att göra jobbet för X kr - ROT. Kan gissa att ROT-avdraget skulle bli större här. Risken för skador på grunden mindre, skulle behöva vänta till sommaren eller åtminstone tills tjälen försvunnit.


Valde Grävmaskinist 1, han hade lokal anknytning och gissade att han var tvungen att sköta sig, annars riskerade han ett dåligt rykte (tror inte att man kan resonera så längre, om dåligt rykte alltså).
Grävmaskinist 2, var inte sämre eller bättre i sin offert, han hade bara otur.
Handgrävaren kom in lite för sent, närmare bestämt 3 månader försent. Som även du kan förstå så hade jag bara två offerter, tyckte det var ok och valde en av dem. Idag tar jag inte flera offerter, vill helst ha 3-5 när jag lägger ut jobbet på entreprenad. Handgrävaren hade hittat mig på www.brabyggare.se, hade aldrig brytt mig om att ta bort beställning jag hade skickat ut den vägen. Mitt fel alltså.

Dränering med grävmaskin

Offerten var skriven så att min grävmaskinist kunde göra det när som helst innan april, dock behövde han förvarna en vecka eller så. Han valde att göra det med början av januari. Vi hade haft gröna vintrar i säkert 10år, ingen trodde denna skulle bli annorlunda.
Första dagen var det 5 grader varmt alt gick lätt. Andra dagen var det 10 grader kallt, blev lite svårare, grävmaskinen krånglade lite., Tredje dagen var det 20 grader kallt, grävmaskinen gick sönder man fick ta en paus en dag eller så. Femte dagen, även dag 20 grader kallt, grävmaskinen lagad, men nu hade tjälen arbetat sig ner i jorden, man var tvungen att elda för att komma igenom tjälen. Tillslut var allt klart. Men eftersom allt hade frusit, var det svårt att lägga tillbaka den upp-grävda massan. 
(bild)Dräneringsarbete pågår


Reflektioner

 • Detta visade sig inte bli det enklaste uppdraget pga kylan.
 • Jag hade bara möjlighet att titta på vad som skedde de tre första dagarna, har sedan dess varit orolig att för att det gick lite för fort när jag inte var där.
 • Hade fotografier på hela huset, grund och fasad, tagna innan arbetet påbörjades, visade sig vara ett genidrag, när vi tittade på skador, det var lätta att påvisa nya skador.
 • Vi gjorde en lista på saker som skulle åtgärdas
 • Betalade innan alla saker var åtgärdade, hade tur, han kom tillbaka och fixade (tror att det var för den lokala anknytningen)

Det rinner in vatten i källaren!

I Augusti året efter upptäckte vi att det rann in vatten i källaren, men vi hade ju dränerat! Det var bara att ringa till entreprenören (lördag klockan 16.00). Femton minuter senare är han där och inspekterar och kommer då på att han kanske inte har utfört alla punkter på våran åtgärdslista... ...han glömde nog att spola rent dagvattenrören och även dräneringsrören... ...men vad f-n! Allt är i alla fall åtgärdat inom en vecka, sedan dess inga flera problem.

Tankar om dränering

 • Rätt antal offerter är viktigt, du får bestämma vad som är rätt för dig.
 • Rätt pris,  billigast är inte alltid bäst, en entreprenör du kan prata med är viktigare
 • En lokal entreprenör kan var guld värd! Tillgänglighet när det behövs! (efteråt)
 • Fotografera huset innan någon gör något, bra för att kunna påvisa nya skador, de flesta hus har några skador
 • Övervaka jobb som är svåra att kontrollera, hela jobbet.
 • Gör rundvandring tillsamman för att skapa en avslutningslista/godkänna jobbetComments