Vad hände med mitt hus?‎ > ‎Huset‎ > ‎

Byta fönster

Första fönstret!

Fönsterprojektet är igång, har bytt 2 fönster. Har inte träffat på några speciella problem, båda var enligt instruktionsboken. De andra fönstren kommer när det finns pengar, gör inte som många andra och byter alla på en gång.

Varför byta fönster?

Jag motiverar mitt fönsterbyte med att mina fönster var för dåligt underhållna under sina 60år (1947). Det finns stora hål i karmarna, det största som ett litet hönsägg. Visst skulle det säkert att gå att renovera dem, men då kan jag lägga pengarna på nya, bra eller dåligt? Jag väljer att byta, trots att man säger att träet är så mycket bättre i gamla fönster.
Är säker på att jag inte får igen pengarna genom minskad uppvärmningskostnad. Ett litet räkneexempel, det kostar c:a 12.000kr/år(2010/2011), se Driftskostnad bergvärme eller Driftskostnad villa. Ett fönster kostar från 4000kr, för att det ska vara ekonomiskt försvarbart så borde jag få tillbaka pengarna på kanske 10år, det innebär att jag måste minska min  uppvärmningskostnad med 400kr/år och fönster. På huset finns 6 fönster, så om jag kommer ner till 9.500kr om 10år så kommer jag känna mig motbevisad. Men jag tror inte att jag kan spara så mycket. Jag väljer i alla fall att byta fönster.

Planera fönsterbytet

Att byta fönster är att väna, vänta och vänta. Först måste man vänta på en bra rabatt, det finns alltid en i februari/mars. Vill du vänta eller göra nu? Spelar inte så stor roll, man kan alltid få rabatt, dvs 10% avdrag på priset. Men i februari/mars kan man få upp till 25%, men då på det nya höjda priset...
Jag valde att inte vänta på alla rabatter utan köpa fönster när jag har råd. Kommer säkert att få två fönster som ser olika ut för att de är producerade olika år. 
Lek med tanken, du har väntat in "din" rabatt, nu är det tid att beställa, spröjs eller inte, ditt val, extra tillval mm. Många val finns det.
Mitt svåraste val var om jag ska ha självdrag eller aktiv ventilation. Jag har ett med och ett utan, just nu lutar det åt att jag väljer aktiv ventilation.
Så går beställningen, nu uppstår en ny väntan, det kan ta allt från en vecka till 8 veckor att få fönstren, det är inte ovanligt att du får fel fönster och måste vänta ytterligare 8 veckor. Kolla vilka fönster du fick direkt, vänta inte.

Själva bytet av fönsterna

Själva bytet av fönsterna  är inte svårt. 3 personer är lagom, men det går på två, men är lite tyngre. Helt säker på att det finns mängder av beskrivningar på nätet hur man byter fönster. Så jag tänker inte beskriva hur. Men med rätt verktyg går det snabbare (som vanligt), rätt verktyg är tiger-såg! Jag bytte det första med en vanlig såg, tiger-sågen minskar tiden med c:a 30min, så det är kanske inte värt pengarna.
Att byta ett fönster tar normalt c:a 2 till 3 timmar per fönster. Jag är helt säker på att det finns personer som både gör det snabbare och långsammare. En timme att ta bort det gamla och en timma att sätta in det nya och en timme att förstå vad man gör. De stora tidstjuvarna är att du inte har allt hemma utan måste åka till affären och komplementeringsköpa saker eller att du känner dig trött och vilar/funderar. Hantera tidstjuvarna och det går på överskådlig tid.
För att jobbet ska bli bra fika/ät mellan varje fönsterbyte, gör man jobbet på mätt mage (rätt blodsockernivå), tar man mindre risker och saker blir snyggare gjort, detta gäller i alla fall mig. Men fika inte för länge, får då blir inte så många fönster bytta!
Gör hela fönstret, lister och allt (städa!), innan du byter till nästa fönster. Om du har bjudit in folk för att hjälpa dig lyfta fönstren på plats, så kanske du måste lyfta dit dem innan du börjar dreva och sätter upp lister.
För att allt ska gå snabbare, köp färdigmålade lister.
Glöm inte fönsterbleck och fodret på utsidan. Blecken är lätta att klippa själv med en plåtsax. Gillar man inte att göra själv kan man be plåtslagaren att göra jobbet, kostar en del men ska kräva mindre underhåll. Har inte prövat, har bara hört.
Den jobbigaste biten är nog att städa och åka till tippen med de gamla fönstren, då är ofta blodsockret rätt lågt. 

Sju tankar om fönster

Med denna rubrik kan jag inte vara mer kreativ än så här.
  • Planera när, billigaste pris
  • Planera med lång leveranstid
  • Beställ fönster för rätt ventilation
  • Fundera vad du behöver för att byta fönster och ha allt hemma
  • Bytet är enkelt
  • Köp mängder av fika, det är aldrig fel att fika en gång för mycket
  • Städa...


Comments